HÄLSOSAMT?

 

Har varit ganska snål med att skriva kring träning och annat spännande? How come? jo lyssna nu. Jag har tydligen snackat lite väl mycket om det på senare tid och skall försöka tona ner träningssnacket. Men nu måste jag dela med mig lite tankar & bilder!

 

Tankar: Varför bryr sig inte folk lika mycket kring sin kropp / vikt?

 

Kan det vara så att de är för jobbigt att ta till sig hur man faktiskt ser ut? Kan det vara så att media målar upp en för stark bild kring hur en vacker kropp skall se ut, kan det vara därför alla har komplex kring sina kroppar och saknar motivation för att göra något åt det? Kan det vara så att livsmedelsverket har blundat för forskning kring utvecklingen av kost & hälsa och gör det omöjligt att nå sin drömkropp? Kan all denna hets kring hur ens kropp skall se ut påverkat främst kvinnor till att få allvarliga störningar? Vem är den skyldige? Vem bör frågas ut?

 

Sanningen mina vänner är att de är vi. Alla vi har bidragit till denna hets kring träning & hälsa. Men varför denna mani? Under 50 talet var det ingen hets kring hur en kropp skulle se ut, inte under 60 talet heller. Men vad hände sedan? Vad hände under 70 talet?

 

Arnold Schwarznegger är nog ett namn som alla känner till. Han gjorde sig känd genom Bodybuildingen under 1970 talet och vann alla de stora tävlingarna och var verkligen den personen som fick bodybuilding accepterat, i samband med detta släpptes filmen "pumping iron" som ses som en revolutionerande film som fick upp ögonen för träning.

 

De kommande åren så kom en explosion av gym att inträffa, allt flera började träna, hollywood började göra actionfilmer med i princip endast stora starka män, och även kvinnor (Sarah connor i Terminator).

Rocky, Rambo, Conan Barbaren mfl. Muskler vart nu de hetaste som fanns!

 

I och med detta så fanns det en marknad att tjäna pengar på, och de var själva fitnessindustrin. Den omsätter flera miljarder om året, tidningar, tillskott, kläder, böcker, filmer, you name it! De vart en hets om att ha den perfekta kroppen, men i och med utvecklingen inom Fitnessindustrin så hände de dessutom någonting med maten vi konsumerade.

 

Vi började konsumera mer skräpmat, Mcdonalds slog igenom ordentligt och vart en dunder succe! Coca Cola såldes i otroliga mängder, socker började nu i finnas i nästan alla produkter, inte brydde man sig att läsa noggrant kring innehållet, men största faran var nog att vi inte kände till hur farligt vissa produkter var för våran kropp, och vad som händer långsiktigt.

 

Alltså, somliga vart smalare & mer vältränade medans den större massan la på sig flertal kilon och fick då sämre självförtroende som banade vägen för ännu mer tröstätande. Fitnessmarknaden fortsatte att expandera, reklam pelare på vältränade personer syntes nu allt oftare, modeller var tråd smala, det kom alltså en hets kring hur "ideal kroppen" skulle se ut. Och media målade upp den som "Arnold Schwarznegger" fast i aningen förminskat format.

 

Att se ut som en "vanlig" svensson dög inte längre, alla män skulle ha 6 pack, kraftiga biceps, och inte för att glömma: en riktigt snygg solbränna! Kvinnor skulle vara slanka, men ändå ha muskler, välformade lår och dessutom ha en grymt snygg solbränna.

 

Jag skulle kunna fortsätta skriva i oändlighet kring detta, men känns som jag svävar ifrån ämnet lite lätt.

Hur som helst så bör denna hysteri kring "den perfekta kroppen" svalna. Absolut är det bra att leva ett hälsosamt liv och det rekommenderar jag till alla människor! Men har det inte gått lite långt när folk använder sig utav barnmatsdieter? svälter sig själva till hopp om en smalare kropp? Allt för klara beach 11? De låter inte hälsosamt enligt mig.


Kommentarer
Postat av: Maddiz - ett liv i flera delar ♥

fin blogg :DD

2011-04-16 @ 18:17:47
URL: http://imfreakingouttotally.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0